Huomioitava paineilmajärjestelmän asennuksessa

Oikeiden paineilmalaitteiden valinnan lisäksi järjestelmän suunnittelu, asennus, käyttö ja kunnossapito ovat tärkeitä seikkoja, kun halutaan turvata luotettava ja energiatehokas paineilmantuotanto. Alla esitetty kymmenen kohtaa jotka tulee ottaa huomioon paineilmajärjestelmän asennuksessa.

Huomioitava asennuksessa

1. Tila

Kompressorihuoneen tulee olla riittävän tilava. Laitteiden ympärille tulisi jättää, hieman mallista riippuen, minimissään noin 80-100 cm huoltotilaa. Lisäksi suurien komponenttien, kuten sähkömoottorin, irrottaminen ja siirtäminen tulee olla mahdollista eli tarvittavien apulaitteiden asennus jo ennakkoon helpottaa kunnossapitoa.

2. Ilmanvaihto

Laitteet toimivat tehokkaimmin ja luotettavimmin hyvin ilmastoidussa tilassa. Kompressorilta tuleva kuuma ilma tulee ohjata tai kanavoida ulos. Laitteiden ympäristöolosuhteet tulisi minimissään vastata valmistajan ohjeita. Varaa kannattaa jättää myös esim. jäähdyttimien likaantumisen aiheuttamalle kompressorin jäähdytystehon heikkenemiselle.

3. Keskitetty vai hajautettu tuotto

Mikäli vain pieni osa prosessista vaatii korkeampaa paineilmaa, kannattaa harkita tuotetaanko korkeampi paine erillisellä kompressorilla ja muu paineilmaverkko pidetään alhaisemmassa paineessa. Mitä korkeampaa painetta tehdään, sitä enemmän energiaa kuluu. Vinkkejä energiatehokkaaseen paineilmajärjestelmään voit lukea täältä.

4. Putkisto ja sen mitoitus

Putkien mitoituksessa pyritään minimoimaan painehäviö. Mitoitus riippuu virtauksesta, paineesta ja verkoston pituudesta. Myös putkiston malli vaikuttaa painehäviöön, rengasverkko puolittaa painehäviön. Putkiston halkaisija tulisi aina olla kompressorin lähtöä suurempi. Huomioi myös liittimien aiheuttamat painehäviöt. Tee varautumissuunnitelma häiriötilanteisiin ja liitäntä mahdollisuus vuokrakoneelle sekä mahdollista laitteiden ohitukset huoltoja ja tarkastuksia varten.

5. Säiliökapasiteetti

Varmista riittävä säiliötilavuus. Säiliötilavuuden puute on yksi niitä syistä, miksi joudutaan käyttämään korkeampaa työpainetta. Myös putkisto lasketaan säiliötilavuuteen eli pienempi putkistotilavuus tarkoittaa suurempia säiliöitä. Säiliökapasiteetilla voidaan tasata verkoston paineen vaihtelua ja toisaalta vastata hetkittäiseen suurempaan paineilman kulutukseen. 

6. Jälkikäsittely

Jälkikäsittely aiheuttaa aina painehäviöitä, jotka tulee huomioida jo suunnittelussa. Paineilman jälkikäsittely tulee valita paineilman laatuvaatimuksen mukaan. Paineilman ylikäsittelyä varmuuden vuoksi tulee välttää, sillä se lisää kustannuksia. Paineilman yleisimmmistä jälkikäsittelytavoista ja niiden vaikutuksesta energiatehokkuutteen voit lukea täältä.

7. Lauhteenpoisto

Kaikki järjestelmän lauhteenpoistimet viedään omiin poistoputkiin, jotka ohjataan lauhteen puhdistimelle, jos kompressorit ovat öljyvoideltuja. Rajoita poistoputkien korkeutta ja varmista lauhteenpoiston energiatahokkuus käyttämällä häviöttömiä lauhteenpoistimia joissa paineilmaa ei hukata. Erilaisiin lauhteenpoistimiin voit tutustua täällä.

8. Sähköasennukset

Sulake ja kaapelikokoihin vaikuttavat mm. laitteiston koko ja syöttöjännitte. Valmistajalta löytyvät laitekohtaiset suositukset. Päävirtakytkimen/eristyksen tulee olla lähellä laitetta.

9. Ohjaus ja säätö

Useiden kompressorien järjestelmissä pitäisi olla pääohjain tai keskusohjaus joka säätää kompressoreiden käyntiä paineilmakulutuksen mukaan. Vältä paikallista kaskadi-ohjausta sillä se suurentaa asetettavaa painealuetta eli joudutaan tekemään korkeampaa painetta, joka taas kuluttaa enemmän energiaa.  

10. Instrumentointi ja IoT

Varaa jo suunnitteluvaiheessa järjestelmään riittävästi paikkoja eri instrumenteille kuten painemittarit, virtausmittarit, kastepistemittarit ja ilmanlaadun seuranta.  Tarvitaanko laitteistolle etävalvontaa ja halutaanko hälytyksistä saada ilmoitus, kiinnostavatko raportit energiankulutuksesta ja paineilman kulutuksesta. Useissa laitemalleissa mobiiliverkon välityksellä tapahtuva valvonta on vakiona ja erilaisia edistyksellisempiä järjestelmiä on lukuisia, esimerkkinä Ingersoll Randin Ecoplant keskusohjaus ja valvontajärjestelmä. Tutustu lisää ecoplant.com

BCAS* (British Compressed Air Society) julkaisi äskettäin paineilmajärjestelmän asennusoppaan joka on tehty yhteistyössä eri valmistajien kanssa. Mikäli haluat tustustua oppaaseen voit olla yhteydessä alueesi asiakasvastaavaan. Yhteystiedot löydät täältä.

* BCAS on yksi vanhimmista järjestöistä, joka edustaa paineilman, tyhjiölaitteiden, pneumaattisten työkalujen ja niihin liittyvien tuotteiden valmistusta. Järjestöllä on keskeinen rooli alan standardien ja toimintaohjeiden asettamisessa sekä parhaiden käytäntöjen ja järjestelmien energiatehokkuuden edistämisessä. Ingersoll Rand on yksi vanhimpia järjestön jäseniä.

Saammeko auttaa teitä paineilmalaiteasioissa?

Ota yhteyttä, asiantunteva myyntimme neuvoo ja auttaa mielellään.