Kondenssiveden poistimet vaikuttavat paineilmajärjestelmän energiatehokkuuteen
Paineilman puristusprosessissa ja jäähdytyksessä tiivistyy järjestelmään huomattavia määriä vettä. Vedenpoistimet ovat avainasemassa, kun varmistetaan paineilmajärjestelmän tehokas ja luotettava toiminta. Niitä löytyy kaikkialta järjestelmästä; kompressorin välijäähdyttimistä, jälkijäähdyttimistä, vedenerottimista, säiliöistä, suodattimista ja kuivaimista.
Vedenpoistimen toimintahäiriö voi aiheuttaa merkittäviä kustannuksia. Säiliöön kertyvä vesi pienentää järjestelmän säiliökapasiteettia, mikä puolestaan voi aiheuttaa kompressorille jatkuvaa kevennys/kuormitus syklin vaihtelua. Tällainen käyntiprofiili lisää energian kulutusta ja aiheuttaa rasitusta komponenteille. Vikaantunut vedenpoisto voi aiheuttaa liiallista vesikuormaa paineilmakuivaimille ja lopputuotteelle. Vedenpoistimien valinnassa kannatta kiinnittää huomiota luotettavuuteen ja energiatehokkuuteen. Niiden huolloista tulee huolehtia kuten muistakin järjestelmän komponenteista. Muita paineilmajärjestelmän energiatehokkuuteen vaikuttavia vinkkejä voi lukea täältä.
Vedenpoistimia löytyy kaikkialta järjestelmästä.
Vedenpoistimet
Alla on esitelty erilaisia tapoja poistaa vettä järjestelmästä. Listan lopusta löytyvät energiatehokkaimmat vaihtoehdot.
Palloventtiili tai jatkuvasti avoimeksi jätetty poisto
Usein säiliöt ja suodattimet on varustettu palloventtiilillä. Mikäli säiliöön ei ole asennettu muunlaista vedenpoistoa, perustuu veden poisto manuaaliseen tyhjennykseen. Tällainen tapa on epävarma, sillä se vaatii jatkuvaa ylläpitoa.
Jatkuvasti avoimeksi jätetty putki/venttiili vuotaa veden lisäksi jatkuvasti myös paineilmaa. Tämä on energiatehottomin tapa poistaa vettä.
Uimuriventtiili
Uimuriventtiilejä käytetään tyypillisesti paineilmalinjan suodattimissa. Uimurin toiminta on mekaanista ja sen toiminta perustuu uimurin kelluntaan. Kun vettä kertyy riittävästi, uimuri nousee ja vesi pääsee virtaamaan poistoputkeen. Uimuriventtiilissä on vikaantumisriski, sillä siihen kertyvät likapartikkelit voivat aiheuttaa sen jumiutumisen. Tällöin vedenpoisto ei toimi tai uimuri jää vuotamaan jatkuvasti.
Ajastinohjatut vedenpoistimet
Ajastinohjatut vedenpoistimet ovat luotettavia. Toimiakseen ne vaativat sähkön syötön. Ajastinohjattu vedenpoistin avaa poistokanavan tasaisin väliajoin, eikä kertyneen veden määrä vaikuta avaussykliin. Veden poiston yhteydessä puhalletaan ulos aina myös paineilmaa. Ajastinohjaus asetetaan yleensä suurimman vesikuorman eli kesäajan mukaan. Tästä seuraa, että suurimman osan vuodesta vedenpoistin aukeaa vesimäärään nähden liian tiuhaan ja hukkaa samalla paineilmaa.
Elektroniset häviöttömät vedenpoistimet
Elektroniset häviöttömät vedenpoistimet keräävät veden poistimen säiliöön. Säiliön tasoanturi tarkkailee veden pinnan korkeutta ja, kun pinnan taso nousee, solenoidiventtiili avataan tyhjennystä varten. Tyhjennyksessä säiliössä olevan veden pinnan taso laskee minimitasolle eli säiliötä ei tyhjennetä kokonaan, näin veden mukana ei hukata paineilmaa.
Pneumaattiset häviöttömät vedenpoistimet
Pneumaattisten poistoventtiilien toimintatapa on sama, kuin edellä mainituilla häviöttömillä elektronisilla venttiileillä. Solenoidiventtiilin sijaan tyhjentämiseen käytetään paineilmatoimista venttiiliä. Pneumaattinen poistoventtiili ei vaadi sähkön syöttöä.
Magneettiset häviöttömät vedenpoistimet
Mikäli sähkönsyöttöä ei ole saatavilla tai sitä ei haluta tuoda vedenpoistimelle, voidaan käyttää magneettista vedenpoistinta. Poistimessa on sisään rakennettu magneetti, joka veden tason noustessa muodostaa magneettikentän venttiilin sylinterin ympärille. Magneettikenttä nostaa venttiilin männän ylös jolloin tyhjennysaukko avautuu veden poistoa varten.
Tutustu lauhteenpoistimiin www.ingersollrand.com